Nu echt sprint inzetten met duurzame energie

Nederland is na Frankrijk het verst verwijderd van de Europese doelstellingen om meer duurzame energie op te wekken. In 2014 kwam slechts 5,5 procent uit hernieuwbare bronnen.

Dat meldt het CBS op basis van cijfers van Eurostat. Alleen Malta en Luxemburg scoren met een hernieuwbaar aandeel in de energie-opwekking van respectievelijk 4,7 en 4,5 procent nog lager.

Volgens Europese afspraken moet Nederland in 2020 14 procent van zijn energie op groene wijze opwekken, waardoor er nog een gat van 8,5 procent is te overbruggen. De regering hoopt met het Energieakkoord deze doelstelling alsnog te behalen, maar dat gaat tot nu toe allerminst soepel. Een Noodwet voor de aanleg van windmolen moet helpen om de vertragingen in te lopen.

Op Europees niveau voert Zweden de lijst aan met een aandeel van 53 procent, gevolgd door Letland en Finland. Het Europees gemiddelde ligt op 16 procent.

Nederland verstookt ten opzichte van andere Europese landen weinig biomassa, zoals hout. Dat komt mede doordat aardgas voor vrijwel iedereen beschikbaar is. Ook energie uit waterkracht heeft een klein aandeel en er is weinig overheidssteun geweest voor duurzame energieprojecten.

Bron: Duurzaam bedrijfsleven.

 
   « Meer Nieuws...