CO2 Substraat Profielen

CO2-voetafdrukberekeningen zeggen iets over de CO2-impact van een product dat binnen uw bedrijf geproduceerd is. Deze CO2-impact wordt beïnvloed door verschillende aspecten binnen de productieketen, waaronder het te bedrukken substraat (zoals papier, plastic of metaal), uw gas- en elektraverbruik, de transportactiviteiten van producenten en leveranciers, woon- werkverkeer, het productieproces en het afvoeren en verwerken van afvalstoffen.

Van de grondstoffen, meestal papier, worden de gegevens van de fabriek middels Paper Profiles of een CEPI-methode (10 parameters) vastgesteld en vastgelegd, waarna deze in de CO2 & Energie RI&E Creatieve Industrie en/of ClimateCalc verwerkt kunnen worden.

Andere substraten

Wanneer een bedrijf naast papier ook andere substraten bedrukt, kan bij de SCCI per substraat een zogenaamd ‘Substraat Profiel’ aangeschaft worden. Middels een speciaal ontworpen rekenmodel (o.a. met gebruikmaking van de internationaal erkende database EcoInvent) kan de SCCI op basis van gegevens van de producent een gevalideerde CO2-equivalent en het bijbehorend energieverbruik van de productie van het substraat vaststellen. De geaccrediteerde substraatberekeningen van de SCCI voldoen aan de hoogste eisen uit het Green House Gas Protocol, de ISO 14064 en de ISO 14067 en is daarmee uniek in zijn soort.

Om een zo gunstig mogelijk Substraat Profiel te kunnen vaststellen, stuurt de SCCI de klant een lijst met gewenste informatie (de fabriek van het substraat). Hierna beoordeelt de SCCI de aangeleverde gegevens en verwerkt deze in de CO2-substraat-calculator, met als eindresultaat een gevalideerde Substraat Profiel. Samen met de Paper Profiles kunt u de gegevens verwerken in de CO2 & Energie RI&E Creatieve Industrie en/of ClimateCalc. Hoe meer materiaalsoorten onderbouwd worden met profielen, des te nauwkeuriger wordt de CO2-voetafdruk van uw bedrijf. Vervolgens kunt u zelfs via de geaccrediteerde ClimateCalc-methodiek berekenen wat de CO2-voetafdruk van een uniek product is (zie voor meer informatie: www.climatecalc.eu).

Bent u gebruiker van de CO2 & Energie RI&E Creatieve Industrie en/of ClimateCalc en wilt u gebruik maken van alternatieve substraten zoals kunststof, hout, plexiglas, metaal of ander materiaal vraag dan een offerte aan voor het opstellen van een uniek en gevalideerd Substraat Profiel. De SCCI is de enige sectorgerichte organisatie die dergelijke substraatprofielen kan vaststellen.

Meer informatie?

Voor meer informatie of de aanvraag van een inschrijfformulier kunt u contact opnemen met de Stichting Certificatie Creatieve Industrie (tel: 020 - 543 56 85). Maak gebruik van het contact-formulier om meer informatie te vragen. De leveringsvoorwaarden vindt u hier.