Kent u het fenomeen 'the first follower'?

Het fenomeen bestaat al jaar en dag, maar is flink in populariteit toegenomen nadat het fenomeen live op camera was vastgelegd. Op een zonnige dag waren er heel wat mensen op een grasveld aan het genieten van een live act op een festival. Er heerste een kalme gezellige sfeer. Waarschijnlijk was iedereen energie aan het sparen vanwege het warme weer. Waar plots één persoon werd opgemerkt die zich anders dan alle anderen gedroeg. Hij zat niet relaxt in het gras, hij danste op een geheel eigen wijze. Zo'n dans die je doet als je zeker weet dat niemand je ziet; lekker gek. Vanuit diverse kleedjes met drinkende en hangende mensen, werd er lacherig gekeken naar die ene persoon.

Hij was de enige en werd daarom als apart gezien. Alsof hij niet helemaal 100% is. Zo zouden we allemaal heel even de kat uit de boom kijken en deels genieten van andermans dwaasheid. Door met z'n allen die persoon apart te vinden, sluit je je aan bij de groep 'normale mensen' en blijf je in een veilige comfort zone zitten.

Maar dan slaat alles opeens om. Er staat iemand op uit de observerende menigte. Hij kan die beetje aparte flow van de danser wel waarderen en sluit zich bij hem aan. Hij is daarmee benoemd tot 'first follower'; 'De eerste volger van bepaald gedrag'. Twee mensen noemt men 'een menigte' en zetten daardoor met hun gedrag een statement; een nieuwe normaal. Al snel volgen er meer en binnen enkele minuten zijn die dansende mensen niet meer apart, maar lijken zij meer plezier te hebben van hun dag dan die mensen die relaxen op hun kleedje. Vanaf het moment dat er meer mensen dansen dan zitten, zijn de zitters opeens saai. Totdat er nog maar een paar mensen zitten, dan zijn die opeens 'apart'. 

Zo'n eerste volger van bepaald gedrag is dus van wezenlijk belang. Dat is tevens de succesfactor van influencers op Instagram of reviews van mensen op producten. Zo ook bij procesveranderingen. Ook daar geldt dat het geven van het goede voorbeeld en het nadoen van een goed (en soms gek) idee, het verschil kan zijn tussen succes en falen. Neem risico's en waardeer de mensen die risico's nemen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg.