Certificaten uitgereikt!

De SCCI is met twee drukkerijen een project gestart om naast papier ook de CO2-voetafdruk van kunststof te berekenen zodat er een vergelijking gemaakt kan worden tussen kunststof en papier. De SCCI heeft dit project breder getrokken naar andere substraten die gedrukt en geprint worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de internationaal database “Ecoinvent”. Deze database bevat LCA-data van 4.700 grondstoffen, waarmee de SCCI de CO2-impact kan doorrekenen en een gevalideerd Substraat Profiel kan afgeven voor productcalculaties.

In het project zijn een 8-tal substraat profielen berekend en vergeleken met de 8 Paper Profiles. Uit de vergelijking komt dat het gebruikte papier een gemiddelde CO2 equivalent heeft van 124 kg/ton. Als alternatief voor kunststof bedrukking komt 100% gerecycled Polystyreen en 100% gerecycled Polypropyleen naar voren, waarvan het aantal kg CO2 per ton ongeveer vier keer groter is. Zoals verwacht heeft Virgin Polystyreen de hoogste uitkomst kg CO2 per ton. Aan de hand van de berekening is feitelijke en vergelijkbare informatie gegenereerd over de duurzaamheid. Het is aan de bedrijven om in combinatie met de technische aspecten van het substraat te bepalen welk materiaal voor welk doel ingezet moet worden. Een lage CO2-voetafdruk van materiaal dat zijn doel niet dient is geen duurzame oplossing.

Dit kan met recht een grote stap voorwaarts genoemd worden, omdat hiermee voor het eerst geaccrediteerde productcalculaties gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld kunststof, plexiglas, textiel, hout of metaal. Allemaal materiaalsoorten die in de communicatiesector bedrukt worden door drukkerijen, sign- en printbedrijven. Denk aan commercieel drukwerk, zoals een magazine, flyers, boeken, tot en met banners en vlaggen, maar ook foto’s afgedrukt op hout, plexiglas of metaal kunnen berekend en desgewenst door de klant gecompenseerd worden.

De eerste twee ClimateCalc certificaten, waar naast papier ook andere substraten in zijn opgenomen, zijn inmiddels uitgereikt. Helaas heeft de uitreiking een beperkt officieel tintje kunnen krijgen door de verscherpte maatregelen, maar dit maakt het resultaat van de inspanningen en de grote stap voorwaarts niet minder.