Actief (energie) besparen in coronatijd, handige tips.

Door corona leven we in een nieuwe werkelijk. De gevolgen van het virus heeft impact op elke ondernemer. Om ondernemers te helpen bij het verlagen van kosten rond energieverbruik hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. En het mooie is dat u niet alleen direct kosten bespaart, maar ook werkt aan het verduurzamen van uw bedrijf. En dat is een doelstelling die we nog steeds kennen vanuit het beleid rond terugdringing van onze CO2-uitstoot.

Energierekening
Is uw bedrijf (deels) gesloten of werkt u op veel lagere productiecapaciteit? Vraag bij je energieleverancier een verlaging van je voorschot op de energierekening aan. Dat scheelt direct in de portemonnee.

Check instellingen
Check de installatie voor de verwarming, ventilatie en airco. Is dit optimaal ingeregeld? Doe alleen verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt. Is er niemand aanwezig in het pand? Zet de thermostaat en de mechanische ventilatie uit.

Stand by
Schakel apparatuur volledig uit dat niet gebruikt wordt. Elke stand-by-modus verbruikt namelijk energie. Denk aan kopieerapparaten, computers, printers, koelkasten, elektrische boilers en koffiezetapparaten.

Verlichting
Wellicht heeft u nu de mogelijkheid om uw armaturen eens schoon te maken. Vooral in de productieruimten kan al snel stofophoping plaatsvinden op de armaturen. Denk aan anti-smetpoeder in offsetdrukkerijen. Hierdoor is er minder lichtopbrengst. Wellicht kunt u deze periode gebruiken om direct uw oude tl-verlichting te vervangen door LED. Dat scheelt in veel gevallen al snel 75% in het energieverbruik. Overigens is tegenwoordig ledverlichting met ingebouwde aanwezigheidssensor verkrijgbaar.

Isoleren en tochtwering
Breng tochtstrippen of -band aan bij deuren, ramen en brievenbus ter voorkoming koudeval. Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes (zoals de ketelruimte). Buizen die warm aanvoelen, isoleer je.

Subsidie en belastingvoordeel
Deze maatregelen kun je zonder al te veel moeite treffen. Voer je nu groot onderhoud uit, dan zijn wellicht meer energiebesparende maatregelen financieel haalbaar. Via het RVO kan je snel inzicht krijgen in de mogelijkheden. Tot slot kan energie besparen of opwekken fiscaal voordelig zijn.

Wet milieubeheer
Ondanks de situatie waarin we nu zitten, blijft de informatieplicht en het nemen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, voor grootverbruikers met een energieverbruik boven de > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas, verplicht.

Uitstel energiebelasting voor grootverbruikers energie
Energieleveranciers brengen voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening bij grootverbruikers die maandelijks een factuur krijgen over het werkelijke verbruik. Het uitstel levert mogelijk voordeel op voor bedrijven die in de financiële problemen komen of zijn door corona.

Informatie? 

Wil je meer weten over energie besparen of opwekken? Check de website van het Kennisplatform KVGO Grafimedia https://www.kennisplatform-energie-kvgo.nl/, en/of mail naar Peter Tegel of Anne Schneider of bel: 020 – 5435688 (Dienstencentrum).